rukovanje

Ко је овде луд?

недеља 19 април 2015

Ових дана ударна вест у српским медијима је најављена посета ратног злочинца Хашима Тачија Београду на некој НВО конференцији о некаквим интерграцијама ових простора Балкана Европи под покровитељством енглеске амбасаде у Београду.

Режимски медији дигли су толику хајку на Хашима Тачија да су му већ малтене резервисали десетогодишњи пун пансион у Забели. Као што је по свом доласку др.Војислав Шешељ пецао својим изјавама о Вуковару хрватско руководство, сада на исти начин то чине и енглези са нашом владајућом елитом, само на много префињенији начин. Незнам да ли је господину премијеру јасно да му на овај начин скидају гаће пред сопственим народом? Да се подсетимо да се тај исти премијер смо пре годину дана ваљао по поду у Бриселу док је водио преговоре са тим исти  ратним злочинцем за којим је и онда постојиала потерница у Србији. Ако је већ био приморан да преговара о некаквом статусу Косова и Метохије, зашто није и тада доказао своју одлучност да се за преговорача са шиптарске стране постави неко који нема српске крви на рукама до лаката? Да не заборавимо још и то да је касније и наш министар спољних послова кркао јагнетину о државном трошку са тим истим Хашијем Тачијем.

Режим покушава на све начине да спречи Тачијев долазак у Београд управо из разлога што ће им бити скинуте гаће пред српским народом. Режим прети Тачију да ће у случају доласка на територију Србије бити моментално ухапшен, тј. да ће над њим бити спроведен законска процедура. Поставља се питање зашто наша правна држава механизме законске процедуре није до сада употребила. Зашто до сада нисмо тражили од стране ЕУЛЕКСА Тачијево изручење. Да не споменем да се ради о некаквом Србину који је за време НАТО агресије на Косову попреко погледао неког шиптара, одмах би од тог ЕУЛЕКС-а био приведен и припремљен за Хаг, или да се радило о некаквом киминалцем, одбеглом Србину, режим се не би двоумио ни секунд да покрене све полуге да се исти у што краћу процедуру приведе у Београд. Све би ово наравно пратили српски медији у служби режима. Такве прилике за промоцију моћи(државности) и правосуђа, режим не пропушта у јавним медијима. Такве пенале режим добро ућарује, али сада је ситуација обрнута, на Тачију је да ли ће поставити лопту на белу тачку.

ПОЛИЦИЈА РЕКЛА СВОЈЕ

ПРЕМА Бриселском споразуму, Тачи би морао 72 сата пре доласка у Београд да преко приштинског официра за везу поднесе захтев за посету. Тај захтев се прослеђује српском официру за везу који га доставља МУП-у Србије, које доноси одлуку. Министар полиције Небојша Стефановић већ је поручио да би полиција привела Тачија уколико би дошао.

Скоро смо имали прилике да видимо како је режим у Београд  (на мала врата) довео још већег ратног злочинца и србо-мрзца Тонија Блера, зар и за Блером није постојала потерница у Србији, колико се сећам за време Слободана Милошевића донета је и правна пресуда. Али како нам то режим објасни та пресуда је застарела, а ова против Тачија није. Ако је Тачи крвав до лаката онда је Блер крвав до рамена, што га по мишљењу актуелног режима не спречава да буде саветник премијера на Вучићевом путу ка Европи. Да појаснимо да без Блера не би било ни Тачија!


Шта ако Тачи ипак дође у Србију?

Посета Хашима Тачија Београду изазвале је већи страх него повратак др.Војислава Шешеља из Хага. По изјави премијера Вучића, Тачи је позван на конференцију коју организује НВО „Омладински одбор за образовање“ и није под покровитељством Европске заједнице и није званично позван од београдског режима,дакле слободан је за одстрел? Шта ово треба да значи, да у колико га ЕУ позове у Београд, тај исти ЕУ стоји изнад закона и правосуђа Србије.  Долазак Тачија у Србију био би највећи изазов за режим у Србији, после помпезних најава о његовом хапшењу и извођењу пред лице правде у Србији. Како ће режим реаговати и како ће се оправдати пред народом ако им неки замених млађег референта из Вашингтона или Брисела подвикдне да одмах пуштају Тачија? Тога се режим највише плаши, а не Тачија.

Замислимо то још да након пуштања министра иностраних послова Косова Тачија, овај још тражи материјану одштету због повреди части? Како то народу објаснити?

Сигуран сам ако Тачи дође у Београд да му неће фалити длака са главе, а за актуелни режим нисам толико сигуран. То није проблем грађана Србије, али је озбиљан проблем за оне који су се тим истим Тачијем руковали, кркали јагњетину и певушили му на увце.

 

Српска Искра
© Српска Искра 2014