gresnici

Ко је крив за пад хеликоптера Ми-17

недеља 5 април 2015

03.04.2015. је најзад објављен извештај о узроку пада војног хеликоптера 13.03.2015. Резиме тог извештаја је прво да је посада крива а онда има и део одговорности код појединих официра. Једино чије одговорности нема је министар одбране Братислав Гашић.

Да ли он заиста не сноси никакву одговорност или је можда главни кривац, односно главну су-кривац? Извештај има читав низ контрадикторности наспрам ономе што је до сада било познато јавности. Још горе, извештај је тако састављен да не даје одговоре на права питања, већ да тотално скрене пажњу у погрешан правац. Од хероја нације извештај направи пијаницу који под утицајем алкохола креће у авантуру и трагично завршава. Овакав закључак извештаја не даје одговор већ отвара нова питања. Пођимо редом.

„Бебу у тешком стању са проблема са дисајним путевима, у петак по подне су превозили санитетом из Новог Пазара у болницу у Крагујевац, када се на путу у месту Пивнице код Богутовца, у близини Рашке, догодио одрон и санитет је остао заробљен, у санитетском возилу је било резерви кисеоника за око сат времена, није било довољно кисеоника да би се чекало на рашчишћавање пута, па је хитно наређена евакуација бебе хеликоптером са четири члана посаде два пилота и два здравствена радника (техничаром и анестезиологом). Било је предвиђено да хеликоптер са болесном бебом слети у Београд и да беба буде превезена на Институт за мајку и дете“.

14.03.2015 10:26 Време

 

С обзиром да су скоро сви исто извештавали велика је вероватноћа да су се сви позивали на исте изворе или један од другога преписивали. Већ овде почиње прва непрецизност. Ма колико претраживао где се налази Пивница код Богутовца, у близини Рашке, наилазим да је то у близини Краљева. Прецизније, Пивница-Рашка око 60км а Пивница-Краљево око 25км.

Наравно да ово може бити случајна непрецизност, међутим за даљи развој ситуације може бити и те како значајно.

Ако је у санитетском возилу било резерви кисеоника за око сат времена онда је сваки минут драгоцен! Питање је од када тих сат времена почињу, од наредбе да се хеликоптером беба пребаци у болницу или од оног момента кад је хеликоптер утоварио путнике?

Санитетско возило је кренуло за Крагујевац, значи у крагујевачкој болници су били обавештени и сигурно су почели са припремом, само да пацијентић буде довежен. Са тог места до Крагујевца је најкраћом линијом око 50км, до Београда око 110км. Значи, ако је тачно да је кисеоника било само за сат времена, можда и мало дуже, која је онда логика да се лети за Београд?

Чак и ако би почели тих сат времена да се одбројавају од уласка у хеликоптер, до Београда треба најмање пола сата (максимална брзина хеликоптера око 240км/ч). Затим, од Сурчина до болнице су око 20км, за које треба минимално 10 мин. Док се беба прикључи на апарате, чак и да је све текло по плану, шанса да преживи је била мање од минималне.

Због чега се није летело ка првом циљу, Крагујевцу, где би се уштедело сигурних пола сата који би детету дали шансу да преживи?

По г.п. извештају Министар Одбране даје наређење у 19:36 команданту 204. вбр генералу Бандићу да се хитно изврши медицински превоз. Тај исти генерал Бандић по једном од извештаја сноси део криваце. Мало чудно, јер по самом извештају генерал Бандић указује на минималне техничке услове. Ако је и поред тога добио наређење да организује хеликоптер и посаду онда ваљда сноси одговорност онај ко је то наређење издао, а то је у овом случају Министар Одбране!

Од око 18:00 до 19:36 до датог наређења прошло је сат и по, шта би са кисеоником? Да ли је дете тада још било у животу? Хеликоптер полеће око 20.08 из Батајнице и стиже у Рашку око 21:00. То су сада већ 3 сата од како је наведено да кисеоника има само за сат времена. Ако је дете још живо, а прошло већ 3 сата, сада је тек сваки минут битан и лет мора бити скраћен што је више могуће. Кад се томе дода да је било познато лоше време у Београду, намеће се само по себи да је се требало летети за Крагујевац. Ипак, наређење је било Београд.

До извештаја сам се питао зашто циљ није била ВМА уместо института за мајке и децу, кад данас у извештају стоји да је првенствени циљ заиста била ВМА. Откуд онда у свим медијима, одмах након удеса, да је требало у поменути институт? То је логично само онда кад је одлука пала да се слети на аеродром „Никола Тесла“, јер одатле је лакше доћи до института него до ВМА.

По извештају, посада за време лета добија инструкције да слети на а. „Никола Тесла“, на шта су се прво успротивили али сазнавши каква је видљивост, прихватају. То је логично ако се на ВМА хелиодрому може само визуелно слетети. За такве прилике и јесте ИЛС (Инструмент Ландинг Сyстем). О овоме нешто више касније.

Рефлектори на стадионима

У ноћи између петка и суботе, у једном тренутку су упаљени рефлектори на стадионима Црвене звезде и Партизана. Осветљење је било укључено до 2.30. „Урадили смо све што је тражено“, кратко је рекао директор стадиона Партизана Александар Степановић.

Марко Р. Петровић | 20. 03. 2015. – 18:54х, Блиц Онлине

За неупућене ова информација звучи позитивно, за упућене мало чудна, ево зашто:

Хеликоптер је навођен преко ГПС до Београда, правац аеродрома. Пилоти тачно знају где су захваљујући инструментима и „Јеппесен“ картама (сваки пилот то има) и кад се довољно приближе пребацују инструменте на ИЛС-фреквенцију, помоћу које тачно знају где је писта (Лоцализер) и колико су високо, односно да ли се правилно спуштају (Глиде Слопе). Ту рефлектори стадиона ништа не помажу, по најмање ради оријентације. Осим тога, шта је се могло видети ако је била магла, а била је?

Било би добро упитати директора стадиона ко је тражио да се укључи осветљење. Тај који је то тражио очигледно нема много везе са авијацијом или можда ипак има? Кад би то осветљење имало сврху? Па прво, да је ноћ и без магле. Друго, ако хеликоптер није технички оспособљен за спуштање при магли!

Техничке могућности хеликоптера

Потпуковник Мирослав Зечевић:

„Хеликоптер је био опремљен свим навигационим средствима, метеоролошким радаром, системима за инструментално прилажење, транспондером, ГПС и осталим техничким уређајима за безбедно летење“.

Овде је наведено да ради о стандарду. Метеоролошки радар? И то је стандард али на њему се не види да ли је магла или не, већ само опасни облаци и ветар, удаљеност и правац. Транспондер је такође стандард на основу чега контрола лета идентификује летећи објекат. Све је то у реду али оно што највише занима је систем за инструментално прилажење (ILS)! И поред тог система није дозвољено свакој летилици, писти или посади да слети уколико је магла. То зависи од густине магле.

У авијацији магла се дели у три категорије: CAT I , CAT II, CAT IIIа/b.

Уколико се ради о CAT I онда се писта мора видети најкасније са 200 фт (60м) висине. Код CAT II са 100фт (30м) и CAT III а/b са 50фт (15м) и спушта се са аутопилотом. Изузетак су летилице са „HEAD-UP-DISPLAY“ опремом.

Из извештаја видимо да је хеликоптер требао слетети на писти 30 (300°). Шта нам ово казује? Одговор се може наћи у већ поменутим Јеппесен картама, види пример „Никола Тесла“ и писта 30.

jeppesenУ првом делу се види да је на писти 12, значи с другог правца, дозвољено слетање код магле категорије 2 и 3, наравно и летилица мора имати ту дозволу као и посада.

У другом делу се виде фреквенције 118.1 и 119.1 које су помињане у извештају. Оно што иритира у извештају је да након неуспелог слетања контрола лета захтева да се што пре пређе на фреквенцију 119.1 која је исправна али она је морала бити селектирана још при првом покушају и није се ни требала мењати јер најбоље показује где је писта и кад се лети поред. Мало је чудан тај део упутства. Као да је при првом покушају била погрешна фреквенција, тако да онда и не чуди што је писта виђена на моменат а онда кад је требало слетети ништа се није видело.

У трећем делу се види да је на писти 30 дозвољено спуштање само до категорије 1, [ДА(Х) 533‘(200‘)]. Да појасним: DA = Decesion  Altitude / H = Height. 533 су 200 фт (г. већ објашњено) + 333фт (надморска висина писте. Ова два податка су у зависности од показивача на инструменту за мерење висине. DA или DH значи да је пилот морао на неких 60м висине видети писту. Ако је не види прекида слетање и иде у GO-AROUND, значи враћа се на почетну тачку слетања и покушава поново, наравно уз дозволу контроле лета.

Пошто је хеликоптер требао слетети на писту 30 значи да је био опремљен за спуштање при CAT I.

Нигде ни у једном извештају се није могло сазнати за коју категорију магле је хеликоптер био опремљен. Нигде ни у једном извештају нема тачне дефиниције магле која је владала, зашто?Зато што би онда сваки лаик знао да хеликоптер и посада нису били опремљени за слетање при таквој магли. Ту се онда поставља питање ко их је терао да три пута покушају да слете уместо да одлете тамо где не влада таква магла, пошто су иначе имали довољно горива? Сад је тек актуелно питање зашто се није одмах летело за Крагујевац? Изјаве попут „време се нагло погоршало“ су неприхватљиве. Сваки аеродром издаје тзв. MATAR/TAF (МЕТeorogical Аerodrome Routine Report/Terminal Aerodrome Forecst). METAR се актуелизује сваких 30 минута а TAF сваких 6 сати. Ту су све релевантне информације о временским приликама на аеродрому. Значи, не може се рећи да се време нагло погоршало и да су се у таквом случајно нашли.

Ако је истина да је више авиона који су требали слетети усмерено на Будимпешту, а сви већи авиони су оспособљени за слетање на магли категорије 2 и евентуално 3, онда би то значило да је магла била изузетно густа и да посада хеликоптера није смела ни први покушај слетања да изведе. По неким информацијама авиони су усмерени тек након пада а не раније што је и логично пошто ти авиони углавном имају дозволе за слетање при категорији 2 или 3. Наравно да постоји и питање зашто није било меког спуштања. Одговор је једноставан, зато што хеликоптер очигледно није имао „Радар-Алтиметер“! Без њега посада не зна тачно на којој је висини јер овај други „алтиметер“ у тим ниским висинама није довољно прецизан.

Политичка позадина?

Бандић: Наређење сам издао лично, на основу одлуке министра
„У 19.30 добили смо позив да помогнемо у спасавању бебе. До 20.15 извршено је прегледање метеоролошке ситуације„, рекао је командант 204 ваздухопловне бригаде Предраг Бандић наводећи да су све време били у директном контакту са здравственим радницима који су пратили бебу.
Према његовим речима, посада је била спремна да изведе овај задатак.„Наређење сам издао лично, на основу одлуке министра одбране“, навео је Бандић.
14. 03. • 14:51 > 15:19 • 2015 www.021.рс

Метеоролошка ситуација није била неповољна, већ сложена, толико да се у њој могу снаћи пилоти са таквом опремом и нивоом оспособљености, рекао је командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Предраг Бандић који је лично дао наређење да се крене у акцију спасавања бебе на захтев здравстених институција јер је превожење било онемогућено прекидом друмских комуникација због одрона.
„Да је ситуација била неповољна, не бисмо се упутили у овакав задатак„, рекао је Бандић.
„Око 22 часа и 15 минута уследила су два неуспешна покушаја за слетање на аеродром ‘Никола Тесла’ због ограничене видљивости. У 22.31 изгубљена је свака комуникација са посадом и од тог тренутка отпочело је трагање“, навео је Бандић.
„Пре полетања у потпуности смо уверени у исправност хеликоптера, одабрали смо летелицу која је опремљена свим неопходним уређајима и који су били исправни за извршење таквог задатка а посада која је извршавала задатак била би понос сваког комнданта“, рекао је Бандић.
РСЕ 14.03.2015 18:54

По генералу Бандићу „метеоролошка ситуација није била неповољна већ сложена“! Шта ли му то значи? Ако није била неповољна, зашто су онда авиони усмерени ка Будимпешти, или су они ипак након удеса били тамо усмерени? Шта значи то „сложена“? То је израз који у авијацији ништа не говори изузев да ситуација није идеална. Са таквим описом ситуације се не креће у лет већ се детаљно информише каква је временска ситуација. Осим температуре и притиска ваздуха који су непрестано показани, пилоте посебно занима ветар и магла и то се прецизно описује. Ветар нпр. 210°/10 (из ког правца/која јачина) а магла у већ поменутим категоријама. Само са таквим информацијама пилоти могу нешто почети. Они су то сигурно и имали али зашто се у јавност ти подаци не дају? Кад би се то дало у јавност, а зна се да хеликоптер није имао адекватну опрему, опет би се требало упитати ко је дао сагласност да се и поред немогућности слетења ипак покуша. Ко год је био играо се животима људи.

Генерал Бандић се својим изјавама (да ли су биле добровољне?) уманеврисао у проблеме. Ако је он тај који је министру одбране дао сагласност да су временске прилике прихватљиве онда свакако сноси део одговорности.

Међутим у извештају стоји следеће:

„Дана 10.03.2015. године у телефонском позиву министар одбране, око 19:26 часова, доставља захтев генералу Бандићу да се размотри могућност хитног санитетског превожења хеликоптером животно угроженог детета из рејона Ушћа. Након сагледавања првих расположивих података о метео ситуацији, ваздухоплову и посади добијених од оперативног дежурног 204.вбр, генерал Бандић извештава министра одбране да постоје минимални услови на аеродрому полетања и слетања за извршење задатка као и немогућност слетања у рејону Ушћа“.

Ако сам добро разумео овде генерал Бандић даје до знања да услови нису повољни. Даље у извештају стоји да мајор Мехић, који је обавештен путем мобилног телефона, сматра да је то изводљиво. Сада испада као да је пилот одлучио сам да ће летети без обзира каква је временска ситуација. Тешко за поверовати. У првом моменту делује као да неко жели да сугеришу огромну људску пожртвованост мајора Мехића, што је он свакако имао, али да је тако олако ризиковао свој и туђе животе још је теже за поверовати. Па кад се дода да је био и под утицајем алкохола онда испада да је велики национални херој, који се толико пута позитивно истакао, донео рискантну одлуку готово пијан. Он је можда и био под дејством алкохола. Очигледно је човек био ван посла и код куће или где је већ био, сигурно се опустио и мало попио. Савестан човек, а он је то свакако био, не би под утицајем алкохола кренуо на такав рискантан пут.

Ово све пре личи на наређење с вишег на нижег а извештаји су сигурно добили инспирацију у „самоубилачком“ пилоту Џерманвингса. Тако је скоро сва кривица сваљена на посаду. Како то да генерал Бандић или неки други није видео да је пилот алкохолисан? Ако јесте, зашто му је дозвољено да полети? Како то да је летео 2 сата и утицај алкохола није оставио трага иако се слетало у Рашкој а у Београду је као алкохол главни узрок.
Шта је прави узрок пада не знам, али некако све наговештава да инструменти нису радили најбоље иако је тај хеликоптер био „најисправнији“, шта год му то значило. У ствари то значи да је исправнији бар за једна функцију више од других али не значи да је био скроз исправан. Генерал Бандић се уверио у исправност хеликоптера и то само за 10 минута!?

Чудне су такође и изјаве Александра Вучића које су уследиле следећих дана. Посебно упадљиво је да Александар Вучић тврди да је Братислав Гашић за време пада био у Крушевцу а сам Гашић изјављује да је био на терену по њивама и тражио људе молећи се да су још живи.

Могло би се рећи, лагање на високом нивоу! Слике говоре много више него речи и довољно је погледати снимак са комеморације и видеће се упадљиво како је једино Гашићу спуштена глава. То је заиста деловало као грижа савести а он изгледа најбоље зна зашто. Зна и Александар Вучић, али он је вештији у растезању истине и прављењу гримаса, односно емотивних израза у зависности изреченог, док исту растеже.
Овде не постављам питање шта је довело да пада хеликоптера већ зашто су се ти људи нашли у тој безизлазној ситуацији? Почев од бебе која имаше кисеоника за још само сат времена па до пада и погибије толико људи, а на основу извештавања последњих више од две недеље и најновијих извештаја и даље не знамо:

1. Да ли је беба заиста имала за само сат времена кисеоник?
2. Да ли је беба била још жива?
3. Ако је била, како је могуће је је до тада прошло више од 4 сата након што је речено да је ограничено на сат времена?
4. Ради ли се овде о погрешној дијагнози?
5. Ако да, ко је успоставио такву дијагнозу?
6. Ако не, ко је одлучио да се дете довози у Београд иако се зна да нема више кисеоника?
7. Зашто се није летело за Крагујевац?
8. Ко је од Министра Одбране тражио да се употреби војни хеликоптер?
9. Да ли је Гашић наредио транспорт или само питао да ли је исти могућ?
10. Да ли дао наређење мимо или са сугестијом генерала Бандића?
11. Ко је терао посаду да лети за Београд иако је у међувремену магла била толико густа ако се зна да хеликоптер са својом опремом није предвиђен за такав подухват?
12. Где је Братислав Гашић био, у Крушевцу или на њивама?

Свакако да има још доста питања али и одговори на ова би била довољна да се сазна истина. Кад се саберу сва медијска извешатвања, изјаве претставника политике и војске и последњих два извештаја, јасно се види да ту нешто није у реду. Почев од алармирања о угрожености бебе због недостатка кисеоника, преко организовања превоза, до трагичног краја више је питања него одговора. Шта је заправо тачно извештено? Да ли је заиста било кисеоника само за сат времена? Ако јесте, која је логика организовати хеликоптер из Београда где читава процедура траје више око 4 сата? Овде је више него уочито да се ради о промоцији неког него о спашавању бебе. Свесно су игнорисани неповољни услови за лет и посада је очигледно добила наређење и по цени живота. Можда се посада и мало преценила али није на посади да одлучује него на претпостављенима. Ако претпостављени официр каже да не постоје временски услови за лет онда посада не може да полеће сама по себи.

Овде се ради о истој оној херојској групи из Фекетића: Вучић-Бандић-Мехић. Само овог пута је Вучића заменио Гашић. Није ли истог дана успешно окончана потера након киднаповања детета? Идеална прилика да се не тако вољени министар Небојша Стефановић прикаже у мало бољем светлу. Већ је и то деловало као да се ради о некон сценарију.

Да је се и око болесне бебе радило о сценарију јасно је, само није јасно да ли од самог почетка или се указала прилика па дај да је одма искористе. Упадљво је презиме лекара из Новог Пазара, Џевад Љајић. Да ли је у сродству са министром Љајићем? Ако јесте, онда се све могло овако одиграти. Лекар се јавља свом рођаку и тражи помоћ. Министар Љајић то преноси Вучићу, он Гашићу, овај Бандићу, а Бандић Мехићу. За Вучића је јасно да се ово може искористити у меркентишке сврхе као Фекетић или отмица детета. Препушта се Гашићу а он очигледно неупућен у могућности хеликоптера и пилота издаје наређење.

Ако сам добро разумео наше државно уређење онда би командна структура морала бити следећа: Николић-Гашић-Диковић-Живак-Бандић. То што је Николић игнорисан није ни битно, можда и нема овлашћења, али Диковић и Живак имају. Питање је да ли је Живак лет одобрио? Ако јесте, онда је и он директан кривац и морао је одмах бити уклоњен са места команданта војног ваздухопловства. Ако је Бандић дао наређење мимо претпостављених, онда он мора бити уклоњен са положаја. То је посао Диковића али он ћути. Ако су сви они прихватили наређење Гашића, онда Гашић мора поднети оставку а ови официри деградирани јер су свесно ризиковали животе људи. Ако је Гашић слушао наређење Вучића онда мора у јавност са тим и из моралног разлога да поснесе оставку а Вучић мора на Суд.
Шта су прави разлози за овакве промоције? Нису ту у питању само гласови на изборима већ се по обичају из кулиса одвијају друге ствари које ваља заклонити од јавности оваквим промоцијама. Шта народ више гане него спашавање деце?

 

Да се потсетимо!

Дана 25.02.2015 у Београд је дошао Тони Блер да би држао предавање српској влади. Да је то сраман чин као такав не треба екстра наглашавати, иако сви знамо да ова влада баш и не сија од знања, поставља се ипак питање о каквом се предавању радило.

Предавање, уз кафицу које траје сат и десет минута??? Шта се у тако кратком времену може научити? Како Александар Вучић рече, саветовање ради бољег и ефикаснијег рада кабинета??? Осим тога писано је да Влада то не плаћа неко шеик из Емирата. Молим, странац плаћа другог странца да подучава нашу Владу како ће ефикасније да ради? Биће ради нашег интереса? Сигурно ефикасније али у чијем интересу? За неких 70ак минута се не може нешто посебно научити сем поделити инструкције и дати коју идеју како народом боље манипулисати. Не би чудило да је идеја за сценарио „Отмица“ и овај са бебом дошао са тог предавања. Док се народ тиме замајавао, Влада је у позадини потписала сраман споразум „ИПАП“. Стављено смо пред свршен чин без да смо имали прилике да се унапред упознамо са садржајем тог споразума. Последице ћемо тек осећати.

Ова Влада очигледно извршава све шта јој се сугерише на предавањима попут овог од Тони Блера не осврћући се на последице и људских жртава.

Сада се покушава све да се заташка и кривицу пребаци на посаду, као били су под дејством алкохола. Ово је врхунац дрскости! Да је морал присутан већ би било добровољних оставки. Пошто тога нема мора ће се на други начин издејствовати. Александар Вучић је преузео одговорност на себе. За њега је то очигледно багатела и мисли њему је све дозвољено и мимо закона, јер ОН је закон! Кад је већ преузео одговорност онда нека је заиста преузме а то значи да поднесе оставку. Ако је се све одвило мимо његовог знања онда мора отпустити Братислава Гашића.

Судећи по изјавама и преузимању одговорности главни кривац је Александар Вучић!

 

ЈорданСрпска Искра
© Српска Искра 2015