img01

Још један удар адвокатске мафије на државу

субота 5 јул 2014

Сведоци смо свакодневне бруке и срамоте ове државе због себичности и очигледног презира појединих група којима на жалост, на руку иду и државни органи који би иначе требали да их „науче“ поштовању одређених правила рада и понашања.Свима је савршено јасна политичка и економска ситуација у Републици Србији.Терет државних мера за економски опоравак, ма шта ми о њима мислили, би морао да се расподели тако да свако у оквиру својих могућности да одређени допринос.Једна од мера су и промене у фискалној политици, измене у пореском систему.Неки порески обвезници су били у неравноправном положају у односу на остале јер су на одређени начин били стално контролисани и приморавани да редовно измирују своје обавезе, док је један део оних који се баве изузетно профитабилним занимањем, адвокати , су се „изборили“ за паушално опорезивање односно групно варање државе чиме су свесно најнепосредније завукли руку у туђе џепове.Они не само да не желе да престану да варају, поткрадају државу и цело друштво, већ на државне мере у циљу каквог таквог изједначавања пореских оптерећења веома организовано и агресивно одговарају саботирањем државе, односно урушавањем њеног правног система.

Ових дана је поново извршен удар на државу и њене напоре да се како тако политички и економски стабилизује.Наравно реч је о једном сегменту нашег „реформисаног“ правосуђа тј. несанкционисаном штрајку адвоката иза кога стоје њихови себични и грамзиви интереси у одржавању навике лагодног и богатог живота, скоро без икаквих обавеза према држави и друштву у целини.

На уредбу Министарства финансија о повећању паушалних пореских обавеза, незадовољни адвокати који на такав начин плаћају порез су ступили у штрајк упозорења током којег нису радили не само у хитним случајевима већ и у притворским предметима.Одлуку о штрајку донела је Скупштина Адвокатске коморе Београда са којом се касније солидарисала и Адвокатска комора Србије.О одлуци скупштине АКБ, јавност је обавештена на уприличеној конференцији за штампу где је објашњено да осим неких формално правних разлога, АКБ се противи повећању паушала јер би се то одразило на пословање око 4.000 адвоката колико их ради у Београду.Оспоравајући ове наводе, Министарство финансија је указало да се просечна пореска основица код адвоката паушалаца у Србији формира на бази општинског просека , сада повећаног за 46% што износи 65.488 динара а да је АКБ селективно приказала податке којима правдају штрајк.Иначе пореска основица представља бруто зараду адвоката са свим порезима и доприносима.За Београд она износи 75.782 динара.Изменом уредбе у децембру 2013. дошло је до промене основице за одређене категорије обвезника, па су адвокати распоређени у групу са осталим високошколским пружаоцима услуга док је посебна група у којој су до тада били брисана.Овим је измењена и процена прихода који је износио 85% просечне бруто месечне зараде , у конкретном граду или општини, јер се сматрало да је утврђивање испод просечне зараде непримерено због потребне стручне спреме, стажа, стручног испита па су адвокати сврстани у групу заједно са осталим високошколованим пружаоцима услуга, са основицом од 120% просечне бруто зараде.Овде такође треба имати у виду да се висина паушално утврђеног пореза може смањити или увећати применом додатних корективних критеријума (тржишни услови, репутација и друго ) и да због тога просечна пореска основица адвоката у Београду износи 75.782 динара, односно да је смањена са почетних 87.006 динара колико износи 120% просечне бруто зараде.Све ово се односи само на паушално опорезоване адвокате, оне који су се својевољно определили да не воде пословне књиге, немају књиговођу и не плаћају порез на стварно остварени приход утврђен преко обавезних фискалних каса.

Председник АКБ, Слободан Шошкић је обавестио јавност да је АКБ надлежнима понудила задржавање паушала на прошлогодишњем нивоу а да се за ову годину изнађе неко решење које ће задовољити обе стране.У случају негативног развоја догађаја, већ је донета је одлука о потпуној обустави рада у целој земљи и то од 01.09.2014.
Према до сада објављеним подацима Министар финансија Лазар Крстић неће пристати на уцену, док председник Адвокатске коморе Србије у решавање проблема најављује укључивање и Министра правде Републике Србије.Сад, ако је ово искључиво питање фискалне политике, зашто би се у њега мешао Министар правде?У овој земљи свако има право на рад под условима који су прописани законима донетим у Скупштини.Ко не жели да ради на такав начин нека одјави канцеларију.Крај. Нико није обавезан да ради на своју штету па ни адвокати.Али не могу уцењивати друштво правним хаосом са дугорочним и далекосежним последицама.Међусобно не морају лити крокодилске сузе, већ нека пређу на фискалне касе односно реално опорезивање што може чак изнети и мање од новог паушала, ма да чисто сумњам.
У цео овај случај се такође ничим изазван умешао и Министар привреде, Душко Вујович сматрајући да су адвокати најближи правосудном систему и да паушал треба максимално користити.Просто је дирљиво како се министар брине о адвокатима.Овде морамо да кажемо нешто о овом господину министру привреде за кога поједина гласила тврде да спада у категорију тзв. „економских убица“.Према до сада објављеним подацима,министар Вујовић, бивши асистент на Економском факултету, никада није радио у привреди, никада није био запослен у било којем предузећу и никада није водио неку фирму у Србији.Према наводима професора Правног факултета у Београду, Бориса беговића, када је реч о Вујовићу ради се о потпуно некомпетентној личности за министарску функцију и особи од које након дводеценијског познанства није чуо ни једно конкретно мишљење о било чему.И неки други Вујовићеви познаници сматрају да би он био функционалан у неким другим државама које познаје боље него Србију, нпр. САД где је провео скоро цео радни век као предавач али и консултант. Вујовић је такође дугогодишњи сарадник Светске банке, био је њен саветник и представник у Украјини где је вршио утицај да се Украјина дистанцира од Русије.Након Украјине дошао је у Србију.У Светској банци је био високо позиционирани саветник банкарских корпорација у питањима начина увлачења мањих држава у дужничко ропство.Ово је кроки једног од економских убица Светске банке који су ухлебљење нашли у Србији.
Но вратимо се адвокатима и њиховом штрајку.Нешто се не сећам да се неко или неки министар потресао па и тзв. посланици у Скупштини, када су почетком 2014. одређене услужне делатности изузете из паушалног опорезивања, иако је то значило додатне трошкове за фискалне касе, књиговође и друге ствари.Од паушала су „ослобођене“све делатности везане за чишћење, прање, полирање аутомобила, оправке механике, каросерије и стакала, уграђивање опреме, вулканизерски радови, антикорозивна заштита и слично.Е сада би њихов рад и услове рада током године требало упоредити са адвокатским послом и тарифама.Ова промена је у Скупштини глатко прошла, за разлику од оне предложене крајем 2013. када је Министарство финансија хтело да адвокатима и лекарима укине паушално опорезивање.То није прошло јер су се побунили сами посланици међу којима има доста правника и здравствених радника.Како рече један пензионисани књиговођа, па у Скупштини не седе аутомеханичари.

Сад бих се вратио мало уназад, јер ово није први пут да адвокатска мафија удара на државу.То су урадили и крајем 2009. такође штрајком када су се побунили због планиране обавезе увођења фискалних каса у циљу опорезивања реалних прихода.О томе сам раније нешто писао, али ради лакшег поређења, сада скоро четири године касније неке ћу ствари ипак поновити јер су и они без обзира на форму неке ствари поновили.

Почетком новембра 2009. агенција „БЕТА“ је пренела вест-изјаву председника Адвокатске коморе Србије, драгољуба Ђорђевића да ће од 09.11.2009. седам хиљада адвоката на три дана обуставити сваки рад, због обавезе увођења фискалних каса за адвокатске послове почев од 01.04.2010. јер је уредба Владе Србије о увођењу фискалних каса „недопустив инстумент притиска на адвокатуру“ и да је „ та обавеза предвиђена уредбом неуставна и незаконита“. Овај у суштини штрајк АКС прогласила обуставом рада за који није потребно обезбедити законски минимум рада.Према наводима Драгољуба Ђорђевића, иако су као АКС свесни да због штрајка након истека законског рока полиција мора из притвора ослобађати осумњичене и за најтежа кривична дела, у случају неиспуњења њихових захтева најавио је генерални штрајк „па нека власти гледају како ће се носити са последицама“.АКС је не само приступила обустави рада-штрајку, већ је под претњом санкција забранила обављање дужности онима који су имали другачије мишљење и на уму добробит клијената, јер ће испред сваког суда бити контролори.АКС у маниру „Коза Ностре“прети казнама и поставља своје „очи“пред судовима да би се обезбедило спровођење једне у суштини криминалне радње.Наши европејци су безусловно по Рресавском методу од „просвећене“ и организоване Европе преписивали законска решења, али су очигледно свесно прескочили она која се односе на тзв. ометање правде.Како су „господа“ адвокати истицали да они нису пиљари са пијаце који морају да за сваку продату ствар издају фискални рачун, овим начином захтевају да им остане привилегован положај паушалног плаћања пореза у висини парстотина евра.Према писању листа“ПРЕСС“ од 10.11.2009. многи адвокати месечно зарађују између 3.000 и 10.000 евра а плаћају паушални порез у висини 230-500 евра.Треба такође имати на уму да не постоји ниједна њихова услуга испод 75 евра.Уосталом у листи „ПОЛИТИКА“ од 15.11.2009. од побројаних двадесетак занимања, адвокати су са просечном платом од 75.000 динара на првом месту, што као и претходно нико никада није демантовао.Господа адвокати су значи већ пар месеци пре најављене фискализације крајње нечасним методама кренули да бране свој привилеговани начин поткрадања државе.Да ли се историја понавља?Пре четири године су на неки начин ипак поштовали нека правила, а сада крајње бахато и безобзирно ради заштите својих себичних интереса странкама ускраћују некакво право и правду ма шта то у Србији значило.

Толико о моралу, етици и заклетви „Заклињем се да ћу дужност адвоката обављати савесно, да ћу се у свом раду придржавати Устава, закона и других прописа, Статута коморе и кодекса професионалне етике адвоката и да ћу својим поступцима и понашањем чувати углед адвокатуре“.

Кактус – Српска Искра
© Српска Искра 2014