img03

Има један Мали

уторак 18 фебруар 2014

Кажу да презиме на неки начин одсликава карактер онога коме припада. Има један Мали, можда по презимену али великих амбиција и исте такве некоректности.Свако има права да сања у складу убеђености о својим способностима и могућностима.Тако и о месту градоначелника Београда па макар и преко „везе“.Али није људски, пријатељски и политички коректно према своме заштитнику да се тај свој сан обнародује у високо тиражним дневним новинама а при томе се отворено позивајући на породично пријатељство са неспорним лидером странке на врхунцу популарности, за коју се основано сматра да ће након предстојећих избора можда моћи сама да формира Владу. Лепо је то што му је лидер указао поверење и ставио га на листу странке на чијем је челу, али ипак не заслужује један такав саморекламерски интервју поготово у предизборној кампањи.

Да би се боље разумело порекло пријављеног имовног стања Синише Малог (стан124 квадрата, стан 133 квадрата, стан 128 квадрата,две гараже, два аутомобила, компанија Оли Консалтинг, пред, уо Комерцијалне банке, члан уо КБЦ Србије, уштеђевина у банци) треба поћи од извештаја америчке финансијске организације Глобал Финанциал Интегритy који се односи на изношење новца из Србије. Поменута организација је пратећи токове новца утврдила да су олигарси из ДС у последњих десет година из Србије изнели 51 млрд. евра. Ово су обављали Тадићеви мафијаши Ђелић, Мирко Цветковић, Драган Шутановац, Драган Ђилас, Душан Петровић, Бојан Пајтић и други користећи кредитне линије, банке, државна и јавна предузећа.

Да подсетимо, Мали је до гуше упетљан у сијасет мутних послова док је обављао дужност директора Центра за тендере у оквиру Агенције за приватизацију, одакле са правом носи епитет економског убице, тј.особе која по налогу економски уништава привредне потенцијале једне земље.

Према до сада јавно објављеним подацима, Мали је након завршеног економског факултета у периоду 1995/97. радио као извршни менаџер-директор у приватној компанији-консултантској кући Дилојт-Туш, Данка Ђунића, након чега је боравио у иностранству ради усавршавања. У поменутој консултантској кући је радио на процени капитала предузећа која иду на тендере за приватизацију, али је истовремено био и члан УО предузећа која су овим путем приватизована чиме се директно налазио у недозвољеној позицији сукоба интереса. Године 2001. прелази на рад у Министарство за приватизацију на место помоћника министра задуженог за приватизациону припрему великих предузећа.У овом периоду, а до 2003. Прелази на рад у Агенцију за приватизацију где постаје директор Центра за тендере и саветник двојице директора Агенције. Чедомиру Чупићу бив. Директору Хипо Алпе Адрија Банке а касније и АИК Банке и Мирку Цветковићу када су склапани штетни уговори са фирмама Дилојт-Туш и Цес-Мекон власника Звонка Никезића против кога је вођен поступак уз једногодишњи притвор. Према подацима које је објавио ЦИНС у периоду док су у Агенцији радили Мирко Цветковић и Синиша Мали раскинуто је 550 приватизационих уговора. Синиша мали је дирктно водио и управљао процесима тендерске приватизације али је истовремено учествовао у припреми законске регукативе концепта даље приватизације.

Као директор Центра за тендере у оквиру Агенције, Мали је био директно ангажован на приватизацији-продаји Дуванске Индустрије Ниш, Дуванске Индустрије Врање, Беопетрола.Иако је годишњи обрт ДИН-а и ДИВ-аизносио 1,2 млрд. Александар Влаховић и Мали су је продали странцима за 430 милиона евра, што значи да су капацитете и тржиште од 1,2 милијарде продали за трећину вредности и то једнократно .Српску дуванску индустрију у много тежим условима нису продавали Обреновићи, Карађорђевићи,Тито, Милошевић, али су је подали Влаховић и Мали за трећину годишњег обрта.

Слична ситуација је и са Беопетролом, јер у вези његове приватизације лебди питање ко је у Будимпешти у хотелу Кемпински преузео провизију у кешу што је фотодокументовано. Те фотографије поседује један министар садашње Владе. Осим њега и његове прозивке од пре пар година, ове фотографије свакако би требало да поседују и надлежне службе, па би било врло интересантно да се у склопу на велика звона најављене борбе против корупције и криминалних приватизација размрси и ово клупко. По оцени неких економиста у сумњиве приватизације такође спада и продаја ЈАТ-а Етихади, и лизинг авиона, где је учествовао и Мали.

Када се све сабере, по оцени познавалаца актуелних економских стручњака, Синиша Мали је увек лојалан, близак режиму, привилегијама, монополу, тамо где нема тржишта и конкуренције, где владају медијски мрак и сила, где се некажњено отима, узима, присваја,посредује, комбинује, намешта, где власт штити и брани, где се прерасподељује, распродаје, приватизује, уништава оно што је деценијама стварано.Његове услуге требају данашњим господарима. Он је избор првог ппред, Владе.Шта тиме добијамо?

У овој предизборној први ппред. Владе, односно странка на чијем је челу, на листу за републичке изборе ставила је Драгана Николића адвоката из Врања који се на локалној листи моћника налази на другом месту уз образложење да је један од најбогатијих политичара округа. Осим по богатству, Николић је познат по ексцесима у којима се не либи ни физичког обрачунавања.

Што се тиче политичког определења, довољан је увид у његових протеклих шест политичких уверења и функција у странкама (За народно јединство, Нова Србија, Народна радикална странка, СРС, СПО, и сада СНС. Прави колекционар књижица и функција. Да ли Драган Николић спада у исту категорију као Синиша Мали? Исту категорију којој је најважнија ствар политички али са њиме и сваки други бенефит. Када је у питању Николић и да се ради о политичком освешћивању или описмењавању много је.

Кактус – Српска Искра
© Српска Искра 2013